eSvD

• Behöver jag logga in i eSvD-appen igen?

Ja, det behöver du göra så att det blir rätt version. Du använder samma uppgifter som tidigare och som på SvD.se.

• Hur laddar jag ner dagens tidning?

Du kan välja att automatiskt ladda ner dagens eSvD. Detta val är avaktiverat i utgångsläget. Den automatiska borttagningen av nedladdade tidningar är inställd på 7 dagar men går att justera.

eSvD kommer i två så kallade editioner. En klockan 20.00 och en 00.30. Om du har laddat ner den första editionen och öppnar appen igen på morgonen kommer du att behöva ladda ner den senaste editionen igen för att kunna läsa dagens tidning offline.

• Hur hittar jag mina nedladdade tidningar?

Arkivikonen längst ner på startvyn leder dig till de tidningar du har tillgång till. Under filtrera väljer du om du vill se alla tidningar eller de som är olästa, lästa eller nedladdade.

• Oläst är en utgåva som inte har lästs eller öppnats.

• Läst är en utgåva som lästs eller öppnats.

• Nedladdad är en utgåva som har sparats offline.

Om tidningen är nedladdad ser du på ikonen längst ner till höger på den aktuella tidningens förstasida. Då ser du en papperskorg. De som inte är nedladdade har i stället en molnikon.

• Sparas min nedladdade tidning?

Ja, den hittar du under Arkiv. Dina nedladdade tidningar är markerade med en papperskorg och sparas som nedladdade i sju dagar.

• Var hittar jag senaste nytt?

Senaste nytt-funktionen hittar du på vår nyhetssajt SvD.se, den finns inte längre i eSvD. SvD.se finns liksom eSvD som app för både telefon och surfplatta. Där hittar du de allra senaste nyhetsuppdateringarna löpande, medan eSvD är vår kurerade produkt som samlar de viktigaste nyheterna och publiceras två gånger per dygn, klockan 20.00 och 00.30.  Vi arbetar för att skapa en koppling från eSvD till SvD.se-appen, så att man som läsare lättare kan hitta till senaste nytt.

• Vad betyder ikonerna på tidningens nedre hörn?

Molnikonen betyder att du kan ladda ner tidningen för att kunna läsa den offline.

Papperskorgen betyder att du har laddat ner tidningen och genom att trycka på den ikonen tar du bort nedladdningen och kan inte längre läsa offline.

• Hur kommer jag till läsläget?

Dubbelklicka på artikeln du vill läsa så kommer du till läsläget. Det är också där du kan göra inställningar som byte av typsnitt och bakgrundsfärg.

• Hur hittar jag bilagorna?

Du hittar dagens bilagor i dagens tidning, precis som vanligt. Men i den nya appen kan du scrolla ner på sidan där du hittar de senaste utgåvorna från bilagor som SvD Perfect Guide, Magasinet och TV-bilagan, men också specialbilagor som bara publicerats i eSvD.

• Kan jag dela artiklar från eSvD?

Ja, du får dela fem artiklar per tidningsdel och dag. Delningsknappen hittar du längst ner på artiklarna när du är i artikelvyn.

• Var hittar jag sidöversikten på tidningen?

Ikonen för översikt av tidningens alla sidor finns nu i nedre vänstra hörnet.

• Hur kommer jag till nästa tidningsdel?

Du navigerar till alla delarna i en tidning genom att bläddra förbi sista sidan i varje del.

Läser du på datorn finns en direktöversikt av alla tidningsdelar när du klickar på översiktsikonen. Denna funktion kommer att utvecklas i appen efter lansering.

• Kan jag läsa offline?

Du kan välja om du vill läsa online eller offline. Läser du online laddas tidningen ner successivt för varje sida du läser. Då sparar du datatrafik och lagringsutrymme. Dock kommer inte tidningen att vara tillgänglig offline. Vill du kunna läsa tidningen offline använder du nedladdningsknappen i tidningens högra hörn, en pil i ett moln.

• Vad är arkivet?

I arkivet hittar du alla tidningar som finns tillgängliga för nedladdning i eSvD. Läser du eSvD på datorn kan du hitta tidningar sedan 15 juni 2018, läser du på mobilen eller surfplatta kan du hitta de 240 senaste tidningarna i IOS och 100 i Android. Vill du ha tillgång till hela arkivet sedan första numret 18 december 1884 hittar du det på SvD.se/arkiv.

• Hur hanterar jag pushnotiser i appen?

Första gången du använder den nya appen kommer du att få en fråga om du vill tillåta notiser. Vill du sedan ändra ditt val gör du det direkt under Inställningar.

• Hur fungerar startvyn nu?

Nu kan du lätt få en översikt över dagens tidning och även eSvD senaste veckan.

Scrollar du ner på sidan kommer du att kunna se specialbilagor som bara finns i eSvD men också de senaste veckornas nummer av både SvD Kultur, Resor, Magasinet och Perfect Guide.

• Var listas alla artiklar?

Innehållslistan med alla artiklar finns i övre vänstra hörnet i artikelvyn (tidigare fanns denna i sidvyn).

• Vilka enheter är kompatibla med eSvD?

Har du en äldre version av ditt operativsystem än de som listas nedan kommer eSvD fortfarande att fungera men det kommer att vara tyngre att ladda ner och ta mer utrymme på din enhet.

• Stöd IOS: Version 9.0 eller senare.

• Pdf-stöd (vektorisering) = IOS-version 11.0 eller senare.

• Stöd Android: Version 4.4 eller senare.

• Pdf-stöd (vektorisering) = Android 7.0 eller senare.

• Stöd webbläsare: Chrome, Safari, Firefox, Microsoft Edge, Internet explorer 11.

• Pdf-stöd (vektorisering) = Chrome, Safari, Firefox, Microsoft Edge.

• Hur förstorar jag texten när jag läser?

När du är i artikelvyn klickar du på ikonen Aa i övre högra hörnet. Där kan du förstora och förminska text, öka och minska radavstånd, öka och minska marginal, välja mellan två typsnitt och tre bakgrundsfärger. Du kan slå på och av avstavning och talsyntes.