Om cookies och personuppgifter

En cookie är en liten datafil som lagras i din dator. SvD.se värnar besökarnas integritet. Våra besökares förtroende är vår mest värdefulla tillgång och därför följer vi en strikt integritetspolicy. Den förklarar hur vi samlar in och använder cookies och hur vi skyddar användarnas integritet.

Användning av cookies och andra mätverktyg

Vi använder cookies för att underlätta användningen av våra webbplatser och personalisera vissa delar av innehållet. En cookie är en liten textfil som skickas från vår webbserver och som sparas av din webbläsare. Cookien hjälper annonssystemet att känna igen vilken typ av innehåll och vilka annonser som besökts på våra webbplatser. Informationen som sparas kan vara uppgifter om hur våra läsare har surfat på och använt våra webbplatser, om vilka webbläsare våra läsare använder, vilka annonser de har sett och hur de surfat mellan de olika webbplatserna som SvD har ett samarbete med. Vi använder statistik i samlad/aggregerad form om användare/trafik och trafikleverantörer. Sådan statistik innehåller dock aldrig någon form av personlig information. IP-adresser sparas inte i vår databas som rör beteende på webbplatsen, därför kan informationen om dig aldrig kopplas samman med din identitet. Din IP-adress sparas av säkerhetsskäl endast i de fall då du kommenterar en artikel eller då du själv aktivt registrerar dig på webbplatsen, till exempel vid en köpsituation eller om du registrerar dig för någon av våra tjänster.

Syften:

• Låta systemet känna igen återkommande användare för att kunna anpassa tjänsterna.

• Beräkna och rapportera användarantal och trafik.

• Underlätta för dig att röra dig på webbplatsen.

• Bygga segment och målgrupper i marknadssyfte och för att kunna rikta annonser.

• Minska reklam som är irrelevant för vissa målgrupper.

• Utveckla och förbättra webbplatsen genom att förstå hur den används.

Ibland använder vi tredjepartscookies från andra företag för att göra marknadsundersökningar och trafikmätningar, underlätta annonshantering och för att förbättra funktionaliteten på webbplatsen. Vi använder ibland pixlar och genomskinliga gif-filer för att underlätta annonseringen på webben. Dessa filer kommer från vårt annonsnätverk och vår teknikleverantör. Filerna gör att annonssystemet känner igen cookies på din dator för att kunna förstå vilka annonser som ska visas eller vilka annonser som har visats i webbläsaren.

Ditt samtycke till att ta emot cookies

Genom att det kommunikationsmedel som du använder dig av är inställt på sådant sätt att cookies tillåts samtycker du till att ta emot cookies från vår webbplats.

Så tackar du nej till denna tjänst

Du kan radera cookies från din hårddisk när som helst, men detta kan göra att dina personliga inställningar försvinner. Du kan också ändra inställningarna i din webbläsare så att den inte tillåter att cookies sparas på din hårddisk. Detta försämrar dock funktionaliteten på vissa webbsidor, kan förhindra tillgång till medlemssidor och göra att visst innehåll och vissa funktioner inte är tillgängliga. Har din webbläsare stöd för ett så kallat ”inkognitoläge” kan du aktivera det för att automatiskt radera alla cookies varje gång du stänger din webbläsare.

Specialinformation om vår samarbetspartner Audience Science

Vår samarbetspartner Audience Science personaliserar annonser på SvD.se. Du kan ladda ned en blank cookie (”opt-out cookie”), så att cookies från Audience Science inte sparas. Klicka här för att få instruktioner om hur du gör för att ladda ned en sådan. Företaget du ska välja en blank cookie ifrån står listat som "AudienceScience, Inc." Observera att om du raderar dina cookies, försvinner även den blanka cookien och då måste du ladda ned den på nytt.

Blockera intressebaserad reklam

Intressebaserad reklam Svenska Dagbladet samarbetar också med Enreach (http://enreach.me/) för styrning av reklam. Klicka här för att läsa mer om tjänsten, se din intresseprofil och läsa hur du blockerar intressebaserat innehåll. Genom att stoppa intressebaserat innehåll blockerar du tjänster från Enreach, Adtechx3 samt Adobe SiteCatalyst.

Hantering av personuppgifter

Personuppgiftsansvarig är HB Svenska Dagbladet AB & Co, organisationsnummer 902004-3619, Västra Järnvägsgatan 21, 10517 Stockholm, 08-13 50 00. SvD lagrar internt de personuppgifter du lämnar, dvs. personnummer, adress, e-postadress, telefon- och mobilnummer samt övriga uppgifter om kundförhållandet, såsom produktleverans, betalningsinformation och ditt användande av SvD:s digitala tjänster, vilket även omfattar uppgifter som du direkt eller indirekt lämnar till oss genom att utnyttja våra digitala tjänster och erbjudanden. Uppgifterna används för att kunna hantera dina kund­ärenden och för information och marknadsföring via post, telefon eller elektronisk kommunikation såsom sms eller e-post. Informationen kan också komma att användas i utvecklingen av nya produkter och tjänster och för att ge dig anpassat innehåll i våra digitala tjänster, såsom artiklar och annonser som är mer relevanta för dig.

Uppgifterna kan komma att lämnas ut till SvD:s koncernbolag och andra bolag inom Schibstedkoncernen. Uppgifterna kan också komma att lämnas ut till SvD:s samarbetspartners för att SvD ska kunna leverera de produkter och tjänster vi tillhandahåller. SvD sparar och kan komma att använda uppgifterna upp till 18 månader efter avslutad kundrelation. SvD uppdaterar kundinformationen genom sambearbetning med andra register.

Genom att du tecknar prenumerationsavtalet samtycker du till SvD:s behandling enligt ovan. Du kan när som helst rätta eller uppdatera felaktiga person-, adress- och telefonuppgifter genom att kontakta oss. Du kan också skriva till oss på adress: Svenska Dagbladet, Kundservice, 105 17 Stockholm om du inte vill att vi använder dina personuppgifter i samband med vår marknadsföring. Uppgifterna kommer i dessa fall att spärras för sådan användning. Du har också möjlighet att, en gång per år, få information om vilken information som finns sparad om dig, genom att kontakta Svenska Dagbladets personuppgiftsombud.

Mer information

Mer information om cookies

Vill du veta mer om cookies och vad lagen säger om dem kan du läsa mer på Kommunikations­myndigheten PTS hemsida under rubriken "Frågor och svar om kakor för användare".

Ta bort cookies

Instruktioner för att rensa cookies i din webbläsare finns bland annat på Googles hjälpsidor. Här finns steg för steg-guider för de vanligaste webbläsarna på marknaden.

Kontakta oss

Om du har några frågor om SvD:s hantering av cookies är du alltid välkommen att kontakta vårt personuppgiftsombud på adressen personuppgiftsombud@svd.se

Ändring

Vi kan från tid till annan komma att ändra denna integritetspolicy för att följa lagstadgade krav samt vår egen praxis för insamling och behandling av data. Denna version uppdaterades 2013-09-19.